PRZEZ ŻOŁĄDEK DO SERCA

Wróć

Przez żołądek do serca

Catering kiedyś i dziś

 

Mówisz catering, myślisz… no właśnie.. jeszcze jakiś czas temu jednym tchem wymienilibyśmy rosół i koreczki serowe, a na imprezie plenerowej kiełbasę z grilla. A dziś? Oczyma wyobraźni widzimy małe dzieła sztuki, które wyglądem, zapachem i sposobem podania pieszczą wszystkie zmysły..

Tak - zdecydowanie podejście do cateringu podczas eventów uległo zmianie. I nie ma wątpliwości, że na lepsze. Dobrze zrealizowany event to dziś nie tylko lokalizacja, atrakcja, muzyka i pomysł. Wisienką na torcie jest obecnie kuchnia. W Polsce od długiego czasu mamy już znakomitych szefów kuchni, którzy z powodzeniem mogliby nosić miano czarodziejów. Kuchnia balansuje dziś na pograniczu alchemii i czarnej magii. Nie boimy się eksperymentować i oczarowywać gości. Jedzenie na eventach już od dłuższego czasu nie służy tylko zaspokajaniu głodu zaproszonych gości, ale ma przede wszystkim ich zachwycić. Stare powiedzenie 'przez żołądek do serca' nabrało nowego znaczenia.

Co się zatem konkretnie zmieniło w zakresie cateringu? Można odpowiedzieć najpierw jednym słowem: świadomość.

Świadomość tego, że catering ma olbrzymie znaczenie przychodziła stopniowo, ale teraz zarówno organizatorzy eventów, jak i ich klienci i goście wiedzą, jak ważna jest kwestia kulinarna podczas wydarzenia. Dziś cateringiem można 'grać'. Może być on nawet atrakcją samą w sobie, jak np. live cooking, czy wspólne gotowanie. Może zaprezentować firmę, być 'gwiazdą wieczoru', może zaskoczyć.

Obecnie trendy kulinarne będą coraz mocniej powiązane z samą koncepcją eventu, tworząc z nim jedną spójną całość. Coraz bardziej istotne jest podkreślenie właśnie przez kulinaria całej tematycznej koncepcji imprezy, tak aby każdy uczestnik poprzez kubki smakowe mógł poznać zamysł organizatora, oraz mógł przenieść się duchem i ciałem w inny wymiar, niż codzienność. Im więcej w tym piękna i finezji, tym lepiej. Oczywiście bardzo ważne jest, aby tworzyć elastyczne menu, pozwalające personalizować ofertę dla klientów. 

Co zatem słychać na cateringowym rynku?

 

Współczesne trendy w cateringu podczas eventów

 

Powrót do przeszłości

Z jednej strony kiełbasie z grilla mówimy nie, z drugiej obserwujemy powrót do klasycznej polskiej kuchni. Coraz częściej spotykamy się z wariacjami na temat kuchni lokalnej, prawdziwie polskiej. Każdy region naszego kraju to przecież cudowne smaki, jak Polska długa i szeroka różnorodne. Napływ zagranicznych pomysłów spowodował, że zatęskniliśmy za prostym jedzeniem. Prostym, ale nie banalnym. Niezwykłą sztuką jest przygotować coś zgodnie z babciną recepturą, by smak zachwycał jak kiedyś. Lokalne przysmaki to niejednokrotnie absolutne perełki. Restauratorzy prześcigają się w sposobie ich podawania. Świetny trend promujący naszą kulturę. Podpisujemy się pod nim obiema rękami.

 

Food trucki

Jedzenie z ciężarówek od kilku sezonów bije rekordy popularności. Organizowane są zloty food trucków, ale też coraz częściej takie samochody stają się po prostu atrakcją eventów. Oczywiście mowa tu jedynie o piknikach, garden party, czy innych eventach pod gołym niebem nieco luźniejszych formą. Przewagą takiego rozwiązania jest fakt, iż zaplecze kuchenne przyjeżdża samo, taki food truck przyciąga spojrzenia, może zastąpić klasycznego grilla, a atrakcja trwa kilka godzin, itp. Cały czas pojawiają się nowe pomysły na busy z cateringiem, nie tylko z jedzeniem. Coraz popularniejszy staje się np. Prosecco Van czy pojazd z lodami i goframi. Można spróbować różnorodnej kuchni, ponieważ dziś food trucki to nie tylko burgery, ale też greckie pity, węgierskie langosze, tajskie makarony itp.  To także wszelkiego rodzaju zapiekanki, czy kanapki, które świetnie sprawdzą się na przykład podczas popularnych dziś imprez ze śniadaniami w parkach.

 

Dzieła sztuki

Wspominaliśmy już we wstępie o kucharzach czarodziejach. To mistrzowie, którzy z jedzenia potrafią wyczarować istne cuda, którzy nie boją się eksperymentować i podają catering gościom w formie niezwykle wysmakowanej. Na widok ich propozycji dosłownie zapiera dech w piersiach. Takie swoiste dzieła sztuki mogą powstać niemal ze wszystkich dostępnych składników, jednak prym wiedzie tu zdecydowanie kuchnia molekularna, zwana też czasem kreatywną. To rodzaj kuchni wykorzystujący wiedzę naukową na temat gotowania. Celem jest otrzymanie czystych smaków nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach. Otrzymujemy na przykład sos w kostce, czy kulki o smaku jajecznicy. To wyjątkowo zdrowa propozycja, ponieważ nie ma tu mowy o gotowaniu w wodzie, na parze, czy smażeniu na patelni. Potrawy kuchni molekularnej powstają w stu procentach z naturalnych składników. To propozycja na wykwintne przyjęcia, kosztowna, jednak jeśli chcemy zrobić wrażenie na naszych gościach, z pewnością warta rozważenia.

 

Branding i finger food

Catering może nie tylko zaspokoić głód, zachwycić smakiem i wyglądem. Może być również przekazem promocyjnym. Na dzisiejszych przyjęciach coraz częściej mamy do czynienia z tzw. finger food, czyli drobnymi przekąskami, które można konsumować na stojąco. I choć w pierwszej chwili na myśl przychodzą nieśmiertelne koreczki serowe z winogronem, to dziś pomysłowość kucharzy nie zna granic. Sami oferujemy przygotowane przez współpracujące z nami firmy cateringowe np. pikaty z cukinii, vitello tonato, czy gravlax z koprem włoskim i creme fraiche.

Co więcej, tego typu przekąski można podać w kunsztowny sposób. Logo klienta umieszcza się w różnej formie, na samej potrawie w wersji jadalnej lub na opakowaniu. Muffinki przyozdabia się dla przykładu formą z czekolady lub opłatkiem z logo, produkuje się niewielkie chorągiewki, które następnie wbija się do przekąsek. Efekt smaczny i wyśmienity. 

 

Fit moda

Fit eventy przeżywają aktualnie swoje najlepsze przysłowiowe 'pięć minut'. W mediach  społecznościowych pełno jest profili sportsmanek, sportsmenów, celebrytek i celebrytów, którzy promują zdrowy, sportowy tryb życia. Ma to wpływ również na branżę eventową, bowiem liczba organizowanych imprez sportowych znacząco wzrosła, ale też catering proponowany na przyjęcia coraz częściej nawiązuje do fit rozwiązań. Co to oznacza w praktyce? Lokalnie, a przede wszystkim zdrowo i ekologicznie. Tu większą wagę przywiązuje się do miejsca pochodzenia produktu, czyli produkty z ekologicznych upraw, czy kuchnię roślinną. Takiemu cateringowi musi oczywiście towarzyszyć odpowiednia oprawa, warsztaty o zdrowym odżywaniu, czy np. zajęcia jogi.  

 

Live cooking

Gotowanie na oczach gości lub przy ich udziale. Kiedyś live cooking był traktowany jako jeden z wielu elementów dobrej imprezy. Dziś to nierzadko główny punkt uroczystości, gdzie kucharz stanowi pewnego rodzaju atrakcję, a aktywne uczestnictwo gości pozwala na ich integrację. W ten sposób przygotowana potrawa bez wątpienia zostanie w pamięci na dłużej. Często sami goście mają możliwość wyboru składników, z których ma zostać przyrządzone danie, przyłączając się tym samym do przygotowywania części dań. To doskonały pomysł na integrację pracowników.

 

Śniadania

Biznesowe i w przestrzeni publicznej. Coraz bardziej popularna forma spotkań, wymuszająca na kucharzach stworzenie czegoś więcej, niż nieśmiertelnej jajecznicy. I nawet jeśli nadal są to kanapki to mamy dziś do czynienia z nieco bardziej wymyślnymi, jak te z bagietki francuskiej i chleba z pełnego ziarna z szynką parmeńską, łososiem, serem pleśniowym, mozzarellą z pomidorem, salami dojrzewającym, czy pastrami. Przy śniadaniach odbywają spotkania z dziennikarzami, biznesowe wystąpienia i negocjacje i wreszcie eventy w parkach, często z food truckami, choć nie tylko. Do przygotowania pysznych ciast zapraszane są gospodynie domowe, rolnicy przyjeżdżają z własnymi warzywami - im bardziej ubrudzonymi ziemią, tym lepiej, możemy skosztować mleka prosto od krowy, świeżo wypieczonego chleba, itp. Śniadania to ciągle niedoceniany posiłek w ciągu dnia, więc z radością obserwujemy to rosnące nim zainteresowanie.  

Reasumując, propozycji podania cateringu dziś jest nieskończenie wiele, a w każdym sezonie pojawiają się nowe trendy. Trzeba jednak pamiętać, że catering jest nieodłączną częścią eventu i tak jak przygotowujemy się do realizacji wydarzenia, zaczynając od szczegółowego briefu, tak przygotowując ofertę cateringową, również powinniśmy wcześniej zrobić wnikliwe rozeznanie dotyczące oczekiwań klienta. Co istotne, jak w każdej branży, także tu znajdziemy pozycje klasyczne i ponadczasowe. Elegancka kolacja złożona np. z kremu z borowików z pieprzem cayenne i tymiankowymi grzankami  i piersią z kaczki barbarie souse-vide, z sosem pomarańczowym z kapustą pak-choi i pietruszkowym puree nigdy więc nie wyjdzie z mody. Podana w kopalni kilkadziesiąt metrów pod ziemią lub na dachu najwyższego wieżowca, dostarczy gościom niezapomnianych wrażeń.